Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Płóciennik
Marta PłóciennikCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
makaron typu wstążki - 200 gramówświeże
krewetki - 400 gramów (tak wiem że to dwa
razy większa porcja od porcji
makaron u jednak po obraniu wyjdzie tego znacznie mniej)gęsta
śmietana - 100 gramówm
ser roquefort - 100 gramów
świeży szpinak - dwie duże garści
czosnek - trzy ząbkiaromatyzowana
oliwa (ja użyłam tej pozostałej po suszonych pomidorach)
sólpieprzMakaron z
krewetkami w sosie
serowym - sposób przygotowania: Przygotowujemy
krewetki - dokładnie myjemy, odrywamy główki, ogonki, obieramy ze skorupek, usuwamy czarne jelita. Do małego garnuszka wlewamy
śmietanę, dodajemy pokruszony na mniejsze kawałki
ser. Gotujemy na najmniejszym ogniu to powstania jednolitej masy. Nieobrane ząbki
czosnku wrzucamy na rozgrzaną
oliwą. Dodajemy
krewetki. Krótko osmażamy z obydwóch stron, a gdy będą gotowe zdejmujemy z patelni. Doprawiamy wedle smaku. Jednocześnie w dużym garnku gotujemy dobrze osoloną
wodę. Do wrzącej
wody wrzucamy
makaron, gotujemy nieco krócej niż na opakowaniu.
Makaron al dente odcedzamy. Na czystą patelnię wlewamy sos, dodajemy
makaron, mieszamy. Całość pokrywamy
świeżym szpinakiem i ponownie mieszamy. Dodajemy
krewetki, jeszcze raz mieszamy, zdejmujemy z gazu i smacznie się zajadamy. Przepis pochodzi z bloga: http://bazyliowymus.blogspot.com/Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu