ßßß Cookit - przepis na Bucatini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym

Bucatini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor petrus74
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia fusion
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
Łosoś wędzony na zimno (około 250-300g)
makaron buccattini (lub spaghetti) szt. 1 (500g)
koperek
śmietana kremówka 2 opakowania po ok. 200g każde
sól
pieprz
Bucatini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym - sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju do smażenia (co by się nie posklejał) tak aby był lekko twardawy mieszając od czasu do czasu. Łososia (jeśli jest w plastrach) pociąć nożyczkami na paski o szerokości do 1cm i długości do 3cm (jeśli w kawałku) to w pierwszej kolejności opuszkami palców sprawdzić czy nie ma ości (jeśli są to usunąć pęsetą) następnie oddzielić od skóry, pokroić w plastry i ostatecznie na drobne kawałki. Na patelnie wrzucić odrobinę masła, rozpuścić na małym ogniu wlać śmietanę i podgrzać. Finalizując sprawę dodajemy łososia i pozwalamy aby jego aromat przedostał się do śmietany (w ten sposób osiągniemy wielce aromatyczny sos). Po około 2 minutkach dodajemy drobna posiekany koperek, który doskonale pasuje do łososia i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na talerze. Wieńczymy dzieło przenosząc wędzonego łososia w sosie śmietanowo-koperkowym centralnie na makaron. Potrawa dość szybko traci ciepło dlatego sugerowałbym podgrzanie talerzy w których ma zostać podana. Makaron układamy na talerz zgodnie z ruchem wskazówek zegara zagęszczając centrum talerza tworząc coś w rodzaju stożka. Na ów szczyt "nalewamy" sos. Całe danie przybieramy gałązkami koperku celem kolorystycznego upiększenia. Artyzmu potrawie dodaje różnorodność i pewnego rodzaju skrajność kolorów. Łosoś jest pinky, koperek - soczyście zielony, śmietana prawdziwie kremowa. No i ten kruczoczarny świeżo mielony nad talerzem pieprz. Uczta dla oka i podniebienia. Jedną z alternatyw jest wymieszane przygotowanego makaronu (najlepiej buccattini), ponieważ posiada on "dziurkę" i sos może weń przeniknąć, z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Daje to uczucie pełności smaku gdy za każdym kęsem aromatyczny sos drażni nasze kubki smakowe powodując wzrost apetytu. Jeśli chodzi o gotowanie makaronu nie przesadzałbym z soleniem wody ze względu na fakt, iż sam łosoś jest zwykle słonawy. Za dużo soli popsuje całe danie w sposób nieodwracalny.
Zobacz inne przepisy pietrus74
To jest ulubiony przepis dasia1002, zobacz jej ulubione przepisy
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-12846102/bucatini z lososiem wedzonym w sosie smietanowo koperkowym/p