Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ZoSiACzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)
Ziemniakiolej lub
oliwaprzyprawy ;
kopereksólpieprzchili itp.
Chipsy domowej roboty! - sposób przygotowania: Umyć, obrać
ziemniaki (2,3 według własnego uznania). Obieraczką do
marchewki pociąć na plasterki. Oczywiście, jeżeli wolisz
chipsy "grubo ciachane", możesz pokroić na plastry o grubości np. 5mm. Rozgrzana patelnia, na niej
olej (NIE ŻAŁOWAĆ
OLEJU!!!) i nasze niedoszłe
chipsy wsadzamy na patelnię. Najlepiej byłoby po plasterku, ale każdy człowiek ma ograniczoną cierpliwość i wkładanie na patelnię po jednym plasterku
ziemniaka, jeżeli jest ich np. 50 to dzięki bardzo! Więc ewentualnie można wsadzić je masowo, ale ostrzegam, że mogą, a nawet na pewno się zlepią. Aby uniknąć tego typu nieprzyjemności, tuż po zdjęciu ich z patelni należy je rozlepić, a jeżeli są gorące to zaczekać i dopiero wtedy rozlepiać. OK, to wróćmy do momentu, kiedy
chipsy zostały właśnie wrzucone na patelnię i smażą się wesoło. Wtedy posypujemy je dowolną przyprawą, możliwości są nieograniczone. Zdejmujemy
chipsy z patelni , rozlepiamy je i są gotowe do spożycia. SMACZNEGO!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu