ßßß Cookit - przepis na Chipsy domowej roboty!

Chipsy domowej roboty!

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ZoSiA
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Ziemniaki
olej lub oliwa
przyprawy ; koperek
sól
pieprz
chili itp.
Chipsy domowej roboty! - sposób przygotowania: Umyć, obrać ziemniaki (2,3 według własnego uznania). Obieraczką do marchewki pociąć na plasterki. Oczywiście, jeżeli wolisz chipsy "grubo ciachane", możesz pokroić na plastry o grubości np. 5mm. Rozgrzana patelnia, na niej olej (NIE ŻAŁOWAĆ OLEJU!!!) i nasze niedoszłe chipsy wsadzamy na patelnię. Najlepiej byłoby po plasterku, ale każdy człowiek ma ograniczoną cierpliwość i wkładanie na patelnię po jednym plasterku ziemniaka, jeżeli jest ich np. 50 to dzięki bardzo! Więc ewentualnie można wsadzić je masowo, ale ostrzegam, że mogą, a nawet na pewno się zlepią. Aby uniknąć tego typu nieprzyjemności, tuż po zdjęciu ich z patelni należy je rozlepić, a jeżeli są gorące to zaczekać i dopiero wtedy rozlepiać. OK, to wróćmy do momentu, kiedy chipsy zostały właśnie wrzucone na patelnię i smażą się wesoło. Wtedy posypujemy je dowolną przyprawą, możliwości są nieograniczone. Zdejmujemy chipsy z patelni , rozlepiamy je i są gotowe do spożycia. SMACZNEGO!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18471511/chipsy+domowej+roboty+/p