Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ugotuj.to
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 średniej wielkości
ziemniaki (najlepiej odmiana o
białym miąższu)1
seler2 średniej wielkości korzenie
pietruszki2
cebule1
por (tylko biała część)2 łyżki tartego
chrzanu (według uznania można dodać mniej lub więcej)
sól i
pieprzolejDo dekoracji:ulubione pestki
oliwaposiekany
koperek lub
szczypiorekZupa z białych warzyw z nutą
chrzanu - sposób przygotowania: Warzywa umyj i obierz, pokrój (wszystkie oprócz
pora i
cebuli) w sporą kostkę.
Pora i
cebulę pokrój w grube plastry. Do garnka wlej około 1 łyżkę
oleju i podgrzej. Wrzuć
cebulę porem i chwilę przesmaż. Dodaj pozostałe warzywa. Wlej
wodę - tyle, żeby lekko przykrywała warzywa. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Dodaj starty
chrzan, wymieszaj i odstaw zupę do ostudzenia. Kiedy nieco przestygnie, zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając
wody (do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj np. polaną niewielką ilością
oliwy, posypaną uprażonymi pestkami czy posiekanym
koperkiem lub
szczypiorkiem.Wielkanoc bez
jajek,
sera,
mięsa - to da się zrobić
ulubionymi pestkami, chrupiącymi grzankami, albo wegańską
kiełbaską z
soczewicy, na którą przepis znajdziesz na następnym slajdzie. Zupa z białych warzyw z nutą
chrzanu 4 średniej wielkości
ziemniaki (najlepiej odmiana o
białym miąższu) 1
seler 2 średniej wielkości korzenie
pietruszki 2
cebule 1
por (tylkoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu