Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)duże i długie
ziemniakiolej z
orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
sólPrawdziwe belgijskie frytki - sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną
wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny.
Olej w rondlu lub frytownicy rozgrzewamy do 140 st. C.
Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy obficie zimną
wodą - to wypłucze z nich
skrobię. Wrzucamy
ziemniaki porcjami do rozgrzanego
oleju i smażymy mniej więcej 8 minut - aż frytki będą miękkie i białe. Usmażone w ten sposób frytki rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze,
stole lub półmisku i dajemy im odpocząć przez kwadrans. Rozgrzewamy teraz
olej do 190 st. C. Porcjami smażymy frytki przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z
oleju, wyrzucamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu