Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Helena Baziuk
Fot. Agata JakubowskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pamoczka śmietanowa - składniki:50 g
słoniny1
cebula200 ml kwaśnej tłustej
śmietanysólpieprzPamoczka śmietanowa - sposób przygotowania:
Słoninę kroimy w kosteczkę, smażymy na silnym ogniu, po chwili dodajemy
cebulę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż do zrumienienia. Dodajemy kwaśną
śmietanę,
sól i
pieprz. Tak przygotowaną pamoczkę można podawać do blinów i cepelinów. Pamoczka to coś pomiędzy sosem a współczesnym dipem. Podawano ją do blinów, każda gospodyni miała własny przepis. Pamoczka mogła być serowa, śmietanowa, z
wołowiny lub
kiełbasy. (Przepis Heleny Baziuk,
wieś Blikany, powiat Oszmiana za "Przy Wileńskim
Stole", Barbary Hołub)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu