Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Andrzej Pałasz z KoszwałCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)opakowanie
bobusólcukierpieprzkawałek
słoniny1
cebulaCiasto: 1
jajkomąkawodaszczypta
soliPierogi z
bobem - sposób przygotowania:
Bób gotujemy do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy, a gdy nieco przestygnie, przepuszczamy wraz z łupinami przez maszynkę do
mięsa.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy skwarki (trochę skwarek z tłuszczem odkładamy do polania pierogów), przesmażamy z posiekaną
cebulką. Dodajemy do zmielonego
bobu, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dobrze mieszamy. Robimy ciasto pierogowe z
mąki,
jajka, szczypty
soli i takiej ilości
wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy pierogi zaczną wypływać. Układamy na półmisku, polewamy skwarkami.Z cyklu zdrowych i prostych przepisów:
Sałatka z
bobem i
serem halloumiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu