Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały
Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ozór wołowy z sosem maderowym i
pieczarkami - składniki:1 peklowany ozór wołowy6 ziaren
pieprzu1
listek laurowy2 szklanki
wody1 łyżka
soli1 pęczek
włoszczyzny2
cebule5-6 dag
mąki5-6 dag
masła600 ml
bulionu wołowego (może być przecedzony
wywar z gotowania ozora)100 ml madery30 dag
pieczarek1 łyżka
soku z cytrynysólpieprzcukierOzór wołowy z sosem maderowym i
pieczarkami - sposób przygotowania: Ozór myjemy, zalewamy zimną
wodą, dodajemy
przyprawy i
sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pozostawiamy na ogniu przez 2 godziny.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki,
cebule obieramy. Dodajemy do ozora, gotujemy razem kolejną godzinę.
Mięso wyjmujemy z
wywaru, studzimy, nacinamy skórę na brzegach i zdejmujemy ją. Ozór kroimy w plastry i trzymamy w cieple. Robimy sos:
mąkę zasmażamy na
maśle, zalewamy
bulionem, gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje (10 min). Wlewamy maderę, zdejmujemy z ognia.
Grzyby kroimy na ćwiartki, smażymy chwilę na suchej patelni, skrapiamy
sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu