ßßß Cookit - przepis na Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami

Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami - składniki:
1 peklowany ozór wołowy
6 ziaren pieprzu
1 listek laurowy
2 szklanki wody
1 łyżka soli
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
5-6 dag mąki
5-6 dag masła
600 ml bulionu wołowego (może być przecedzony wywar z gotowania ozora)
100 ml madery
30 dag pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami - sposób przygotowania: Ozór myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pozostawiamy na ogniu przez 2 godziny. Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, cebule obieramy. Dodajemy do ozora, gotujemy razem kolejną godzinę. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, nacinamy skórę na brzegach i zdejmujemy ją. Ozór kroimy w plastry i trzymamy w cieple. Robimy sos: mąkę zasmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje (10 min). Wlewamy maderę, zdejmujemy z ognia. Grzyby kroimy na ćwiartki, smażymy chwilę na suchej patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940700/ozor wolowy z sosem maderowym i pieczarkami/p