Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta KosibaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)5
suszonych grzybówłyżeczka
soli2 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowy500 g
pieczarek2 średnie
cebulełyżka
masłapieprzłyżeczka
soku z cytryny5 łyżek gęstej
śmietany10 gotowych ptysiówPtysie do barszczu - sposób przygotowania:
Suszone grzyby gotujemy w szklance
wody z
solą,
zielem angielskim i
liściem laurowym.
Pieczarki i
cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym
maśle, aż z
pieczarek wyparuje
woda. Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę
grzyby, wlewamy
wodę, w której się gotowały,
pieprz,
sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę
soli. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy
śmietanę i jeśli
sos jest zbyt rzadki, zaprawiamy go łyżeczką
mąki rozprowadzonej 2 łyżkami
wody. Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto. Napełniamy farszem
pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180°C piekarniku 5-7 minut.Wigilia last minutegotujemy. Doprawiamy
czosnkiem. Ptysie do barszczu Czas przygotowania: 30 minut 10 gotowych ptysiów z
cukierni, 500 g
pieczarek, 5
suszonych grzybów, 2 średnie
cebule, 1 łyżeczka
soku z cytryny, 5 łyżek gęstej
śmietany, 1
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiego, 1 łyżeczka
vegety, 1 łyżka
masła,
pieprzPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu