ßßß Cookit - przepis na Ptysie do barszczu

Ptysie do barszczu

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aneta Kosiba
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
5 suszonych grzybów
łyżeczka soli
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
500 g pieczarek
2 średnie cebule
łyżka masła
pieprz
łyżeczka soku z cytryny
5 łyżek gęstej śmietany
10 gotowych ptysiów
Ptysie do barszczu - sposób przygotowania: Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle, aż z pieczarek wyparuje woda. Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, wlewamy wodę, w której się gotowały, pieprz, sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę soli. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy śmietanę i jeśli sos jest zbyt rzadki, zaprawiamy go łyżeczką mąki rozprowadzonej 2 łyżkami wody. Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto. Napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180°C piekarniku 5-7 minut.
Wigilia last minute
gotujemy. Doprawiamy czosnkiem. Ptysie do barszczu Czas przygotowania: 30 minut 10 gotowych ptysiów z cukierni, 500 g pieczarek, 5 suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 1 łyżeczka soku z cytryny, 5 łyżek gęstej śmietany, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżka masła, pieprz
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169642202/ptysie do barszczu/p