ßßß Cookit - przepis na Flaki po liońsku

Flaki po liońsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 kg ugotowanych flaków
1/4 szklanki oleju
2 duże cebule
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
Flaki po liońsku - sposób przygotowania: Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełożyć ją łyżką cedzakową do rondelka. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, rozpuścić je. Na tym tłuszczu smażyć 15-20 min pokrojone w paseczki flaki. Pod koniec smażenia dodać zrumienioną cebulę. Doprawić całość solą i pieprzem. Wyłożyć na rozgrzany półmisek. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13647837/flaki po lionsku/p