Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Sępkowska
Fot. Dorota SępkowskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 gram
grzybów leśnych400 gram
ryżu do risotto (np. arborio)1
cebula3 łyżki
masła2 łyżki
oliwy200 ml białego
wytrawnego winalitr rosołku warzywnego5 grubych plasterków
wędzonego boczkugarść
natki pietruszki2 łyżki
soku z cytryny2 czubate łyżki
mascarponesólpieprzRisotto z
grzybami leśnymi i
boczkiem - sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić pokroić na plasterki. Rozgrzać po łyżce
masła i
oliwy na patelni i wrzucić
grzyby. Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut. Jak mamy małą patelnię to lepiej podzielić smażenie na 2 partie - chodzi o to żeby
grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić. Pokroić
boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu I odstawić. Posiekać
cebulę na drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżke
oliwy i dwie łyżki
masła, wrzucić
cebulkę, zeszklić i następnie dodać
ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty (ok 2 minuty). Dodać
wino i mieszać aż wyparuje. Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut. Dodać
grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż
ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna. Na koniec dodać
boczek,
sok z cytryny,
natkę pietruszki,
mascarpone, doprawić
solą i
pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu