ßßß Cookit - przepis na Białe małże i krewetki dla poety

Białe małże i krewetki dla poety

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gonçalo Gregier Franco
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
600 g oczyszczonych (mogą być surowe lub obgotowane) krewetek black tiger
600 g białych małży (np. vongole)
10-15 łyżek oliwy
4 łyżki masła
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 pęczek kolendry
sól i pieprz
1/2 szklanki białego wina
do smaku sok z cytryny
Białe małże i krewetki dla poety - sposób przygotowania: Jeśli używamy mrożonych krewetek i małży, wcześniej je rozmrażamy (małże w wodzie) i dokładnie płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy posiekaną kolendrę, małże i krewetki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie małże się otworzą (nie należy jeść tych, które pozostaną zamknięte), wlewamy wino i sok z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940352/biale malze i krewetki dla poety/p