Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gonçalo Gregier Franco
Fot.
Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)600 g oczyszczonych (mogą być surowe lub obgotowane)
krewetek black tiger600 g białych
małży (np. vongole)10-15 łyżek
oliwy4 łyżki
masła1
cebula5 ząbków
czosnku1 pęczek
kolendrysól i
pieprz1/2 szklanki
białego winado smaku
sok z cytrynyBiałe
małże i
krewetki dla poety - sposób przygotowania: Jeśli używamy mrożonych
krewetek i
małży, wcześniej je rozmrażamy (
małże w wodzie) i dokładnie płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
masło, posiekaną
cebulę i
czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy posiekaną
kolendrę,
małże i
krewetki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie
małże się otworzą (nie należy jeść tych, które pozostaną zamknięte), wlewamy
wino i
sok z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu