Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)800 g
polędwicy wołowej200 g
wędzonego boczku1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki100 ml
śmietanysól i
pieprz do smakuMarynata:150 ml
wina madeira50 ml
soku z cytryny100 ml
oliwykilka gałązek świeżego
rozmarynuPortugalskie roladki z
polędwicy - sposób przygotowania:
Polędwicę wołową kroimy na cztery kawałki i rozbijamy delikatnie, jak na
bitki. Mieszamy składniki marynaty, a następnie zalewamy nią
mięso i odstawiamy na 8 godzin.
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej poprosić o to w sklepie), owijamy nimi szczelnie wyjęte z marynaty
mięso. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie po 2 min z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy
mieszki. Umieszczamy w nich zgrillowane
mięso, do środka wkładamy po odrobinie posiekanej
cebuli,
czosnku i
natki pietruszki, wlewamy 2 łyżki marynaty, 2 łyżki
śmietany. Zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu przez kolejne 5 min, następnie rozwijamy odrobinę folię i grillujemy jeszcze przez 2 min. Zjadamy ze smakiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu