ßßß Cookit - przepis na Portugalskie roladki z polędwicy

Portugalskie roladki z polędwicy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
800 g polędwicy wołowej
200 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
Marynata:
150 ml wina madeira
50 ml soku z cytryny
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Portugalskie roladki z polędwicy - sposób przygotowania: Polędwicę wołową kroimy na cztery kawałki i rozbijamy delikatnie, jak na bitki. Mieszamy składniki marynaty, a następnie zalewamy nią mięso i odstawiamy na 8 godzin. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej poprosić o to w sklepie), owijamy nimi szczelnie wyjęte z marynaty mięso. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie po 2 min z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy mieszki. Umieszczamy w nich zgrillowane mięso, do środka wkładamy po odrobinie posiekanej cebuli, czosnku i natki pietruszki, wlewamy 2 łyżki marynaty, 2 łyżki śmietany. Zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu przez kolejne 5 min, następnie rozwijamy odrobinę folię i grillujemy jeszcze przez 2 min. Zjadamy ze smakiem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603552/portugalskie roladki z poledwicy/p