Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Lubię GotowaćCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (20 głosów)10
suszonych grzybówduża
cebula3-4 kromki
bułki pszennej2-3 łyżki
śmietanki2
jaja ugotowane na twardo3-4 łyżki
masłaszklanka posiekanych
orzechów włoskichszklanka
bułki tartej2
jajasólpieprzWigilijne kotlety
grzybowo-
orzechowe - sposób przygotowania: Umyte
grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (
wywar wykorzystać do zupy grzybowej).
Bułkę namoczyć w
śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę
masła, zeszklić posiekaną
cebulę.
Grzyby,
cebulę i
bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane
jaja,
orzechy,
żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito
bułki tartej. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i dokładnie wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w
bułce tartej, smażyć na stopionym
maśle lub
oleju. Podawać jako dodatek do gorących dań
rybnych i
kapusty z
grochem lub z
grzybami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu