ßßß Cookit - przepis na Karp wigilijny z prawdziwkami

Karp wigilijny z prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor krzysia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 wyfiletowany karp
23 dkg mrożonych prawdziwków
200 ml śmietanki 30%
włoszczyzna
cebula
bułka tarta i jajo do panierki
olej do głębokiego smażenia
cytryna
sól
pieprz
łyżka masła
Karp wigilijny z prawdziwkami - sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy z dużych ości, kroimy na paski ok 1,5 cm szerokości. Warzywa ścieramy na grubej tarce, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, sól, pieprz. Tak przygotowaną marynatę mieszamy z paskami karpia, skrapiamy cytryną, foliujemy i wstawiamy do lodówki na 10 godz. 40 min przed podaniem prawdziwki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła, aż odparują, oczywiście soląc i posypując pieprzem. Panierujemy oczyszczone z marynaty paski karpia w jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Układamy w naczyniu do zapiekania, wierzch zalewamy prawdziwkami zmieszanymi ze śmietanką, zapiekamy 15 min przykryte folia aluminiową (w folii należy zrobić dziurki, żeby odparowało). Uwaga: wstawiać do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Podawać posypane posiekanymi świeżymi ziołami (jakie kto lubi).
Jakub Kuroń gotuje. Przepis na karpia po żydowsku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20235614/karp wigilijny z prawdziwkami/p