Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor krzysiaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 wyfiletowany
karp23 dkg mrożonych
prawdziwków200 ml
śmietanki 30%włoszczyznacebulabułka tarta i
jajo do panierki
olej do głębokiego smażenia
cytrynasólpieprzłyżka
masłaKarp wigilijny z
prawdziwkami - sposób przygotowania:
Karpia dokładnie oczyszczamy z dużych ości, kroimy na paski ok 1,5 cm szerokości. Warzywa ścieramy na grubej tarce, dodajemy
cebulę pokrojoną w cienkie piórka,
sól,
pieprz. Tak przygotowaną marynatę mieszamy z paskami
karpia, skrapiamy
cytryną, foliujemy i wstawiamy do lodówki na 10 godz. 40 min przed podaniem
prawdziwki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce
masła, aż odparują, oczywiście soląc i posypując
pieprzem. Panierujemy oczyszczone z marynaty paski
karpia w
jajku i
tartej bułce, smażymy na złoty kolor w głębokim
oleju. Układamy w naczyniu do zapiekania, wierzch zalewamy
prawdziwkami zmieszanymi ze
śmietanką, zapiekamy 15 min przykryte folia aluminiową (w folii należy zrobić dziurki, żeby odparowało). Uwaga: wstawiać do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Podawać posypane posiekanymi świeżymi
ziołami (jakie kto lubi).Jakub Kuroń gotuje. Przepis na
karpia po żydowskuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu