Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. BBSCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:1 kg tartych
ziemniaków1/2 kg przeciśniętych przez praskę ugotowanych
ziemniaków1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejsólFarsz:200 g
mielonego mięsa np. z rosołu1 przesmażonadrobno posiekana
cebula1/2 szklanki
tartej bułki1
jajko1 łyżka
masłasólpieprzPyzy z Bazaru Różyckiego - sposób przygotowania: Tarte
ziemniaki odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie przekładamy je do płóciennej ścierki, zawijamy w nią, skręcamy oba końce - każdy w przeciwną stronę - i odciskamy w ten sposób nadmiar soku. Starte
ziemniaki mieszamy z ugotowanymi
ziemniakami,
jajkiem i
mąką ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę
mąki pszennej. Jeśli za gęste, dodajemy
wody. Składniki farszu mieszamy i doprawiamy. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy trochę
tartej bułki, a jeśli za gęsty -
mleka. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy ze skwarkami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu