Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor watti
Czas przygotowania: do 60 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)1 mały lub pół dużego
brokuła1 mała zielona
cukinia2 duże
cebule1/2 kg filetu lub polędwiczek z
kurczaka1 słodka
śmietana 18% (180-200 ml)
mąka do panierowania
kurczakasólpieprzsłodkie
curryolej do smażenia
masłoCurry z
kurczaka z zielonymi warzywami - sposób przygotowania:
Brokuła dzielimy na drobne różyczki,
cukinię kroimy w kostkę, a
cebulę według uznania, ale w spore kawałki. Wszystko pozostawiamy i przygotowujemy
kurczaka. Piersi lub
polędwiczki kroimy w kostkę, jak na gulasz. Przygotowujemy mieszankę do panierowania. 3-4 czubate łyżki
mąki mieszamy z 1-2 łyżkami słodkiej
przyprawy curry,
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki
kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimy na złocisty kolor. Kiedy kawałki
kurczaka są już gotowe, dodajemy
cebulę i szklimy. Następnie dorzucamy przygotowane wcześniej warzywa, w miarę potrzeby podlewamy
wodą i dusimy do miękkości (około 20 minut na wolnym ogniu). Kiedy warzywa zmiękną, powoli dolewamy
śmietankę - tak, żeby się nie ścięła. Ciągle mieszamy, smakujemy - jeśli trzeba doprawiamy do smaku (najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze dodać
curry). Podajemy najlepiej z
ryżem. Szybkie i pożywne. POLECAM.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu