ßßß
 
            
         Fot. Jaros3aw MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska
Fot. Jaros3aw MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg schabu środkowego z kością15 dag słoniny2 cebule1/2 szklanki soku jabłkowegopo 1 łyżeczce tymianku i cząbruświeżo zmielony pieprzsólSos:6 kwaskowatych jabłek2 łyżki masła2-3 łyżki cukruSchab z sosem jabłkowym - sposób przygotowania: Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Zawiń w plasterki słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlej sokiem jabłkowym. Mięso ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut. Pieczone jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz wodą lub sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze schabu usuń kości, mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną cebulą. Podawaj z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg schabu środkowego z kością15 dag słoniny2 cebule1/2 szklanki soku jabłkowegopo 1 łyżeczce tymianku i cząbruświeżo zmielony pieprzsólSos:6 kwaskowatych jabłek2 łyżki masła2-3 łyżki cukruSchab z sosem jabłkowym - sposób przygotowania: Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Zawiń w plasterki słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlej sokiem jabłkowym. Mięso ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut. Pieczone jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz wodą lub sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze schabu usuń kości, mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną cebulą. Podawaj z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu