ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoschab środkowy z kością 1 kilogramówsłonina 150 gramówcebula 2 sztuksok jabłkowy 0,5 szklanektymianek 1 łyżek deserowychcząber 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniajabłka 6 sztukmasło 2 łyżek stołowychcukier 2 - 3 łyżek stołowychWykonanie:Słoninę pokroić w cienkie plastry. Umyty, osuszony schab natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i ziołami, zawinąć plastrami słoniny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki. Winne jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, a w powstałe wgłębienia wsypać po trochę cukru. Ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym obficie wysmarowanym masłem i podlać sokiem jabłkowym. Zamarynowane mięso ułożyć w brytfannie (powinno opierać się kością grzbietową o dno naczynia), podlać sokiem jabłkowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Obok ustawić naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem. Po 80 min wyjąć, obłożyć pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polać sosem z dna brytfanny, wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 40 min. Upieczone jabłka ze skórką i powstałą galaretką zmiksować. Jeśli trzeba rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym, zagotować, przyprawić do smaku. Ze schabu usunąć kości, a mięso pokroić na plastry, obłożyć upieczoną cebulą. Podawać z musem jabłkowym oraz ziemniakami piure i zieloną sałatą. Znakomity też na zimno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: