ßßß
Potrzebujemy:2 duże burakisól, pieprz (świeżo zmielony)1 łyżkę masła1 łyżeczkę (czubatą) mąki1 łyżeczkę cukru*opcjonalnie kwaśne jabłko i cebulaBuraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Dzięki temu zachowają swój smak. Buraczki gotujemy dość długo - od 45 minut do czasem nawet 1 godz 15 minut. Po ugotowaniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie dodajemy doprawione solą, pieprzem i cukrem buraczki. Chwilkę podsmażamy i przekładamy do miseczki.*jeżeli lubimy buraczki z dodatkami, można robiąc zasmażkę dodać do niej cebulkę (drobno posiekaną cebulkę dodajemy do rozgrzanego masła, lekko podsmażamy, dodajemy mąkę i buraczki, dalej postępujemy tak samo). Możemy dodać też starte jabłko - surowe lub lekko podsmażone, zależy od upodobań :)Smacznego!