Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 125 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jabłka 1 kilogramów
cukier 120 gramów
masło 120 gramówWykonanie:Z przesianej
maki,
masła,
soli i łyżeczki
cukru zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na pergaminie, przykryć drugim arkuszem i włożyć do lodówki. W okrągłej formie rozpuścic 120g
masła, dodać
cukier i smażyć, mieszając, aż powstanie karmel. Obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych twarde
jabłka ułożyć ciasno na warstwie karmelu i smażyć pod przykryciem lub wstawić na 20 minut do gorącego (180) piekarnika - powinny zmięknąć i się zrumienić. Wystudzić je, a następnie przykryć dokładnie schłodzonym
ciastem, wsuwając jego brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie jasno złote. Wyjąć, a po kilku minutach przykryć formę większym półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Podawać gorące z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną.Uwagi:Zamiast ciasta kruchego można tez użyć gotowego
ciasta francuskiego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: