ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmasło 125 gramówcukier 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptajabłka 1 kilogramówcukier 120 gramówmasło 120 gramówWykonanie:Z przesianej maki, masła, soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na pergaminie, przykryć drugim arkuszem i włożyć do lodówki. W okrągłej formie rozpuścic 120g masła, dodać cukier i smażyć, mieszając, aż powstanie karmel. Obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych twarde jabłka ułożyć ciasno na warstwie karmelu i smażyć pod przykryciem lub wstawić na 20 minut do gorącego (180) piekarnika - powinny zmięknąć i się zrumienić. Wystudzić je, a następnie przykryć dokładnie schłodzonym ciastem, wsuwając jego brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie jasno złote. Wyjąć, a po kilku minutach przykryć formę większym półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.Uwagi:Zamiast ciasta kruchego można tez użyć gotowego ciasta francuskiego.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: