ßßß Cookit - przepis na Tarta Tatin II

Tarta Tatin II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 125 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jabłka 1 kilogramów
cukier 120 gramów
masło 120 gramów
Wykonanie:
Z przesianej maki, masła, soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na pergaminie, przykryć drugim arkuszem i włożyć do lodówki. W okrągłej formie rozpuścic 120g masła, dodać cukier i smażyć, mieszając, aż powstanie karmel. Obrane, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych twarde jabłka ułożyć ciasno na warstwie karmelu i smażyć pod przykryciem lub wstawić na 20 minut do gorącego (180) piekarnika - powinny zmięknąć i się zrumienić. Wystudzić je, a następnie przykryć dokładnie schłodzonym ciastem, wsuwając jego brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie jasno złote. Wyjąć, a po kilku minutach przykryć formę większym półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Uwagi:
Zamiast ciasta kruchego można tez użyć gotowego ciasta francuskiego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9556/Tarta-Tatin-II