ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka truskawkowe

Kruche ciasteczka truskawkowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kru­che cia­steczka tru­skaw­kowe są prze­pyszne, sło­dziut­kie, dia­bel­sko kru­che i kom­plet­nie upier­dliwe pod­czas jedze­nia — upiecz­cie i skosz­tuj­cie, a prze­ko­na­cie się
Jeste­śmy strasz­nymi łasu­chami na tru­skawki, a że po owoc­nym lecie ostał się dokład­nie jeden sło­iczek powi­deł tru­skaw­ko­wych, stwier­dzi­li­śmy, że faj­nie było by go wyko­rzy­stać już teraz, a nie cho­mi­ko­wać na zimę.
Prze­pis na ten sma­ko­łyk jest banal­nie pro­sty. Potrzebne będą nastę­pu­jące…
2 i 1/2 szklanki mąki pszen­nej 650,
200 g mięk­kiego masła (82% tłusz­czu),
1/2 szklanki cukru krysz­tału,
1 opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego,
szczypta soli kuchen­nej,
cukier trzci­nowy (do przy­ozdo­bie­nia cia­ste­czek),
powi­dła tru­skaw­kowe (na nadzie­nie).
Niezbędne kuchenne akcesoria
waga kuchenna,
stol­nica,
wałek,
szklanka,
kie­li­szek, napar­stek lub inna rzecz o brzegu w for­mie cylin­dra — my uży­wamy… pla­sti­ko­wych rurek po papie­rze do faksu ;),
pła­ski pojem­ni­czek,
łyżeczka
Z powyż­szych skład­ni­ków wyra­biamy dość zwarte cia­sto. Roz­wał­ko­wu­jemy je na gru­bość 3–5 mm i wykra­wamy naprze­mien­nie kółka (za pomocą szklanki) oraz pier­ście­nie (za pomocą szklanki i rurki do faksu). Powinno wyjść ich po równo ± 1 szt. Krążki ukła­damy bez żad­nych cere­gieli na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Pier­ście­nie przed uło­że­niem na papie­rze “maczamy” jedną stroną w cukrze trzci­no­wym wsy­pa­nym do pła­skiego naczy­nia, nieco doci­ska­jąc, aby się dobrze przy­le­pił. Na bla­sze kła­dziemy cukrem do góry. Cia­steczka pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200ºC do lek­kiego zru­mie­nie­nia i wykła­damy do ostu­dze­nia.
Na wystu­dzone kru­che cia­steczka w kształ­cie krąż­ków nakła­damy po małej łyżeczce powi­deł tru­skaw­ko­wych (ale mogą być też dowolne inne, choć tru­skaw­kowe — moim zda­niem — naj­lep­sze). Przy­kry­wamy cia­stecz­kiem w for­mie pier­ście­nia i doci­skamy bar­dzo lekko, aby część nadzie­nia wydo­stała się przez dziurkę, a reszta roz­pły­nęła nieco mię­dzy brze­gami cia­ste­czek, skle­ja­jąc je. Warto uwa­żać bo kru­che cia­steczka tru­skaw­kowe są kru­che przez duże K i nie­trudno o kata­klizm.
A teraz pró­bu­jemy je bez­stre­sowo zjeść 😉 Smacz­nego!
Kru­che cia­steczka tru­skaw­kowe
Kru­che cia­steczka tru­skaw­kowe to chyba naj­słod­sze i naj­pysz­niej­sze cia­steczka pod słoń­cem. Eks­plo­zja smaku i kru­chość, która potrafi zachwy­cić wraż­liwe pod­nie­bie­nie.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kruche-ciasteczka-truskawkowe