Wykonanie
            
Co roku z wielka niecierpliwością czekam na 
jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin 
kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto uprawiać 
jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a nawet fioletowe. 
Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię 
jarmuż ze względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na 
jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.Składniki na jarzynkę z 
jarmużem.80dag 
jarmużu2 
jabłka2 łyżki 
masła125 ml 
soku jabłkowego1 łyżka 
natki pietruszkisól, 
cukier, 
pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą 
wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.Obrane 
jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z 
sokiem i 
masłem do 
jarmużu. Dusić kilka minut, dodać 
natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką..