Wykonanie
Kolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to
marchewka duszona na
maśle wraz z delikatną nutą zielonej
pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw.
Ilość porcji: 4Składniki:
4
marchewki1 łyżka
cukru1 ½ szklanki
wody2 łyżki
masła½ łyżeczki
soliSzczypta
pieprzu2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiMarchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy
wodą. Dorzucamy
cukier, połowę
masła,
sól i
pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia
marchewki. Jeśli
marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do
marchewki masło oraz
pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy.