ßßß Cookit - przepis na Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15

Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15

nazwa

Wykonanie

Kolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw.
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 marchewki
1 łyżka cukru
1 ½ szklanki wody
2 łyżki masła
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/11/marchewka-duszona-na-masle-wedug-julii.html