Wykonanie
            
Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. 
Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny 
jarmuż idealnie pasuje do 
łososia.

Składniki.600g 
wędzonego łososia, plastry350g małych ziemniaczków150ml 
śmietany 36%80dag 
jarmużu2 
jabłka2 łyżki 
masła125 ml 
soku jabłkowego1 łyżka 
natki pietruszkisól, 
cukier, 
pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą 
wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.Obrane 
jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z 
sokiem i 
masłem do 
jarmużu. Dusić kilka minut, dodać 
natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.Obrane 
ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej 
śmietany oprószonej 
pieprzem.Plastry 
ziemniaków ze 
śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z 
jarmużu. 
Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. 
Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.