Wykonanie
Na obiad szykuje się soczysty
stek z
łopatki wołowej z frytkami, więc musiałam pomyśleć o zdrowym, warzywnym dodatku. Kupiłam ładną białą
rzodkiew (zauważyłam zresztą że właśnie o tej
porze roku w sklepach jest najładniejsza), i właśnie ona jest podstawą surówki. Złagodziłam jej ostry smak słodką
marchewką i delikatnym
jabłkiem, doprawiłam dość tradycyjnie tradycyjnie, i
powiem Wam, że już nie
mogę się doczekać, żeby ją zjeść ;)
Składniki :1 mała lub kawałek dużej białej rzodkwi2
marchewki1
jabłko2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oleju rzepakowegoszczypta
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte
rzodkiew i
marchewki ścieram na grubej tarce do miski, podobnie
jabłko. Lekko
solę i oprószam
cukrem zawartość miski i odstawiam na 5 minut. Odlewam
wodę z dna, dodaję
olej, posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz do smaku.