ßßß Cookit - przepis na Chińska surówka z kapusty

Chińska surówka z kapusty

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.
Składniki:
1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
3 średnie marchewki
3 - 4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru.
Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.
Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu)
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/chinska-surowka-z-kapusty.html