Wykonanie
Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z
białej kapusty. Pasuje do większości dań
mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku
octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.Składniki:1/2 główki średniej wielkości
białej kapusty3 średnie
marchewki3 - 4 ząbki
czosnku1/2 szklanki
oleju rzepakowego4 łyżki
octu ryżowego,
jabłkowego lub
spirytusowego4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanie:
Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę.Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się
cukru.
Kapustę,
marchew,
czosnek wymieszać, dodać
pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu)