ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biała kapusta - 1/2 główki
Marchew - 2 szt.
Sól - 1 łyżeczka
Zalewa
Olej - 1/3 szklanki
Ocet ryżowy - 1/3 szklanki
Cukier - 1/3 szklanki
Czosnek - 1 ząbek
Surówka z białej kapusty - na początku pół główki kapusty szatkujemy, dodajemy do niej łyżeczkę soli i odstawiamy na ok 10 - 15 min jest to ważne, aby puściła soki i zmiękła.
Do osobnej miseczki trzemy na dużych oczkach marchew. Do garnuszka wlewamy olej, dodajemy cukier i ocet ryżowy. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i doprowadzamy do wrzenia. (Jeśli nie posiadamy octu ryżowego, możemy użyć octu jabłkowego)
Do kapusty dodajemy marchew i gorącą zalewę.
Mieszamy aby wszystkie składniki dokładnie się pomieszały. Gotową surówkę odstawiamy na 1- 2 godziny aby smaki się "przegryzły".
Możemy dodać również przed podaniem porwaną natkę pietruszki, która wzbogaci smak.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/surowka-z-bialej-kapusty