Wykonanie
Składniki
Biała kapusta - 1/2 główki
Marchew - 2 szt.
Sól - 1 łyżeczkaZalewa
Olej - 1/3 szklanki
Ocet ryżowy - 1/3 szklanki
Cukier - 1/3 szklanki
Czosnek - 1 ząbekSurówka z
białej kapusty - na początku pół główki
kapusty szatkujemy, dodajemy do niej łyżeczkę
soli i odstawiamy na ok 10 - 15 min jest to ważne, aby puściła
soki i zmiękła.
Do osobnej miseczki trzemy na dużych oczkach
marchew. Do garnuszka wlewamy
olej, dodajemy
cukier i
ocet ryżowy. Całość mieszamy, aż
cukier się rozpuści.Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek i doprowadzamy do wrzenia. (Jeśli nie posiadamy
octu ryżowego, możemy użyć
octu jabłkowego)
Do
kapusty dodajemy
marchew i gorącą zalewę.
Mieszamy aby wszystkie składniki dokładnie się pomieszały. Gotową surówkę odstawiamy na 1- 2 godziny aby smaki się "przegryzły".
Możemy dodać również przed podaniem porwaną
natkę pietruszki, która wzbogaci smak.SMACZNEGO!