Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga RudnickaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ok. 4 garści listków pokrzywy3 łyżki
masłaok. 5 łyżek
oliwy4
jajkasól i świeżo zmielony
czarny pieprzFrittata z pokrzywą - sposób przygotowania: Wybieramy jedynie
młode listki pokrzywy, dokładnie je płuczemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy
masło - gdy dobrze się rozgrzeje, dodajemy pokrzywę, solimy ją, doprawiamy
pieprzem i dusimy przez ok. 5 minut z dodatkiem 6 łyżek
wody (
wodę wlewamy nie od razu, lecz po upływie mniej więcej dwóch minut, gdy sos puszczony przez listki odparuje). Gdy
woda wyparuje, wlewamy na patelnię
oliwę i zaraz
potem roztrzepane widelcem
jajka z dodatkiem
soli i
pieprzu. Smażymy z obu stron, z każdej 3 minuty.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu