Wykonanie
Poziom trudnościRisotto z rydzami to wyjątkowe danie, bo rydze to wyjątkowo dobre
grzyby. Mleczaj rydz – bo tak brzmi pełna nazwa – składa się głównie z
wody, ale zawiera także pewne składniki odżywcze tj.
białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie składniki odżywcze skumulowane są w kapeluszu rydza. Najwięcej znajdziemy tu prowitaminy A (beta-karotenu), to dzięki niej
grzyb ten ma wyjątkowy,
pomarańczowy kolor. Są tu jeszcze witaminy B1, B2, C, D, PP i E oraz minerały żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i
fluor. Rydze to wyśmienite
grzyby, można je przygotowywać na różne sposoby. Można smażyć na
maśle, podawać ze smażonymi
śledziami lub pieczonym
pstrągiem . Rydze świetnie smakują także z
drobiową wątróbką .Porcja dla 4 osóbSkładniki:1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula1 ząbek
czosnku1 nieduża
cukinia8 dużych rydzów250 g
ryżu arborio lub innego
ryżu do risotto200 ml białego
wytrawnego wina800 ml drobiowego lub
warzywnego bulionu3 łyżki tartego
parmezanu1 pełna łyżka
masłasól i
pieprz do smaku1 łyżka tartego
parmezanu2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSposób przygotowania:
Cebule i
czosnek obrać i posiekać. W sporym garnku rozgrzać
oliwę, na tym podsmażyć
cebulę i
czosnek.
Cukinię (ze skórą) umyć, pokroić na drobne kawałki, przełożyć do
cebuli, chwilę przesmażyć.
Rydze oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka, smażyć ok. 3 minuty.
Dodać
ryż, smażyć aż będzie szklisty.
Dolać
wino, zamieszać.
Gdy
ryż wchłonie
wino dodawać łyżką wazową
bulion (po każdej wlanej łyżce zamieszać i poczekać aż płyn się wchłonie, wtedy wlać kolejną porcję
bulionu). Po wlaniu ostatniej łyżki, od razu dodać starty
parmezan i łyżkę
masła.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać
sól,
pieprz do smaku. Gorące risotto przełożyć na talerze, przybrać tartym
parmezanem i posiekaną
natką pietruszki.
Smacznego!