ßßß Cookit - przepis na Risotto z rydzami

Risotto z rydzami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Risotto z rydzami to wyjątkowe danie, bo rydze to wyjątkowo dobre grzyby. Mleczaj rydz – bo tak brzmi pełna nazwa – składa się głównie z wody, ale zawiera także pewne składniki odżywcze tj. białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie składniki odżywcze skumulowane są w kapeluszu rydza. Najwięcej znajdziemy tu prowitaminy A (beta-karotenu), to dzięki niej grzyb ten ma wyjątkowy, pomarańczowy kolor. Są tu jeszcze witaminy B1, B2, C, D, PP i E oraz minerały żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Rydze to wyśmienite grzyby, można je przygotowywać na różne sposoby. Można smażyć na maśle, podawać ze smażonymi śledziami lub pieczonym pstrągiem . Rydze świetnie smakują także z drobiową wątróbką .
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 nieduża cukinia
8 dużych rydzów
250 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
200 ml białego wytrawnego wina
800 ml drobiowego lub warzywnego bulionu
3 łyżki tartego parmezanu
1 pełna łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać i posiekać. W sporym garnku rozgrzać oliwę, na tym podsmażyć cebulę i czosnek.
Cukinię (ze skórą) umyć, pokroić na drobne kawałki, przełożyć do cebuli, chwilę przesmażyć.
Rydze oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka, smażyć ok. 3 minuty.
Dodać ryż, smażyć aż będzie szklisty.
Dolać wino, zamieszać.
Gdy ryż wchłonie wino dodawać łyżką wazową bulion (po każdej wlanej łyżce zamieszać i poczekać aż płyn się wchłonie, wtedy wlać kolejną porcję bulionu). Po wlaniu ostatniej łyżki, od razu dodać starty parmezan i łyżkę masła.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać sól, pieprz do smaku. Gorące risotto przełożyć na talerze, przybrać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/11/risotto-z-rydzami