ßßß Cookit - przepis na Risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Część niedawno uzbieranych prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem białego wina i ziół no i oczywiście prawdziwych grzybów. Kropką nad i jest zielona pietruszka i listki parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.
Źródło
Składniki:
2 szklanki ryżu do risotto
200 g prawdziwków
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 kieliszki białego wytrawnego wina
1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
100 g parmezanu
pęczek natki pietruszki
2-3 gałazki tymianku
sól i pieprz
oliwa i masło do smażenia
Na dużą patelnię wlać dwie łyżki oliwy i masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlać pół szklanki wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż, ryż będzie miękki.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojone prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymiankiem. Gdy ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami parmezanu i natki pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/10/Risotto-z-prawdziwkami.html