ßßß Cookit - przepis na Risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Risotto najlepsze jest ze świeżymi grzybami. Jeśli nie macie świeżych można zastąpić je suszonymi, tylko trzeba pamiętać żeby je odpowiednio przygotować – najpierw namoczyć, potem ugotować (ok. 1 godziny). Risotto należy podawać tuż po przyrządzeniu. We włoskich restauracjach podawane jest jako Primi Piatti – pierwsze danie. Primi Piatti to zupy, różnego rodzaju makarony lub gnocchi z sosami, pierożki lub risotto. Secondi Piatti to ryby i mięsa. Do risotto najlepszy jest ryż o okrągłych, krótkich ziarnach – arborio, carnaroli oraz vialone.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g prawdziwków
1 szklanka ryżu do risotto (ok. 250 g)
200 ml białego wytrawnego wina
700 gorącego bulionu
sól i pieprz
3 łyżki tartego parmezanu
1 pełna łyżka masła
mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i pokroić.
Cebule i czosnek obrać i posiekać. W sporym garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła, na tym podsmażyć cebulę i czosnek.
Dodać prawdziwki. Smażyć 7 minut. Dodać ryż i przesmażyć, aż zrobi się szklisty.
Dolać wino, zamieszać.
Gdy ryż wchłonie wino dodać łyżkę wazową bulionu, zamieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolać kolejne porcje aż cały bulion zostanie wchłonięty a ryż ugotowany al dente (lekko twardy w środku).
Zdjąć garnek z ognia. Dodać sól, pieprz. Dodać resztę masła i parmezan i delikatnie przemieszać.
Przykryć pokrywką i zostawić 5 minut. Risotto podawać posypane posiekaną natką pietruszki i wiórkami parmezanu.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/09/risotto-prawdziwkami