ßßß Cookit - przepis na Risotto z bobem

Risotto z bobem

nazwa

Wykonanie

Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam.
Składniki (na 1 - 2 porcje):
100 g ryżu do risotto
1 cebulka
300 g ugotowanego i obranego bobu
150 ml białego wytrawnego wina
200 - 250 ml bulionu
Parmesan
2 łyżki oliwy
łyżeczka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.
W garnku podgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy. Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmesan. Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Risotto-z-bobem.html