Wykonanie
Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z
suszonymi grzybami,
natką pietruszki i
tymiankiem, z dodatkiem tartego
parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem
wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto to świetny pomysł na codzienny obiad, ale również na proszoną kolację. Ze względu na dostępność
suszonych grzybów możecie je podawać przez cały rok, a w sezonie wykorzystać świeże
grzyby. Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI (na około 3-4 porcje)1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła40 g
suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i
prawdziwków)1,25 szklanki
ryżu do risotto arborio (około 250 g)1/3 szklanki
białego wina800 ml gorącej
wody3-4 łyżki siekanej
natki pietruszki0,5 łyżeczki suszonego
tymianku2-3 łyżki tartego
parmezanusól i świeżo zmielony
pieprz do smakuWYKONANIE:
Grzyby włóż do niewielkiego garnka i zalej wrzącą
wodą, przykryj pokrywką i odstaw na 40-60 minut na bok. Możesz również wykonać tę czynność dzień wcześniej i zalać
grzyby zimną
wodą, a następnego dnia wykorzystać do risotto.Po tym czasie na patelni rozgrzej
oliwę z 1 łyżką
masła i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Dodaj starty na tarce lub drobniutko posiekany
czosnek i podsmaż całość przez 1 minutę . Dołóż
grzyby i smaż je kolejne 1-2 minuty .Wsyp
ryż i przesmaż go przez 1-2 minuty, aż
zrobi się szklisty i dokładnie pokryje się
oliwą i
masłem. Mieszaj przy tym
ryż często, aby nie przywarł do patelni. Teraz wlej
wino i intensywnie mieszając, poczekaj aż odparuje.
Wywar z
grzybów podgrzej, aby był gorący. Wlej 1 chochelkę do
ryżu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, aż
ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodaj
sól i
pieprz oraz suszony
tymianek, i ponownie wlej 1 chochelkę
wywaru. Powtórz tę czynność aż do wyczerpania
wywaru, za każdym razem co jakiś czas mieszając.Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut . Na koniec dodaj drugą łyżkę
masła, wsyp
natkę pietruszki oraz tarty
ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego!