ßßß Cookit - przepis na risotto z pieczarkami i cukinią

risotto z pieczarkami i cukinią

nazwa

Wykonanie

To mój dzisiejszy obiad i drugie w życiu risotto, wyszło szybko i pysznie.
Składniki
2 małe cukinie (u mnie żółta i zielona)
200 g pieczarek
140 g ryżu do risotto
lampka białego wytrawnego wina
ok. 500 ml bulionu warzywnego
parmezan
masło
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie
Pieczarki i cukinię umyć, pokroić, poddusić na łyżce oliwy, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło a następnie ryż, smażyć chwilę aż sie zrobi przejrzysty, dodać wino jak odparuje dolewać stopniowo bulion od czasu do czasu mieszając, jak ryż będzie już miękki dodać cukinię i pieczarki oraz 2 łyżki startego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Wierzch risotto posypać odrobiną parmezanu oraz natką.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/08/risotto-z-pieczarkami-i-cukinia.html