ßßß Cookit - przepis na Risotto z gruszką i gorgonzolą

Risotto z gruszką i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Składniki
170 g ryżu arborio
1 mała cebula
500 ml bulionu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła
60 g gorgonzoli (piccante lub dolce)
20 g orzechów włoskich
2 małe lub 1 duża, dojrzała gruszka
1 łyżeczka masła
do dodania na koniec
1 łyżka zimnego masła
25 g parmezanu
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wykonanie
gruszki obrać i pokroić w niewielką kostkę – ok. 1 do 1,5 cm. Następnie podsmażyć minutę na maśle. Odstawić na bok
cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
następnie dodać ryż i podsmażyć przez moment, aż ryż stanie się przejrzysty, tzn zahartuje się masłem z oliwą
następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente (najlepiej go próbować) – trwa to w sumie ok. 20 min w międzyczasie zetrzeć parmezan
5 min. przed końcem powyższego czasu dodać gruszki, a ok. 3 min. przed końcem gorgonzolę na sam koniec doprawić risotto, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
podawać natychmiast
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/risotto-z-gruszka-i-gorgonzola