Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor onola
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Składniki:* 500g
mąki pszennej* 150g
maki żytniej* 2 łyżki
cukru* 2 łyżki
soli* 1.5 szklanki
wody* 2 łyżki
oliwy lub
oleju* 1 torebka
suszonych drożdży* dodatki (
ziarna słonecznika; suszona
bazylia ;
pestki dyni itp - jak kto woli)
Chleb sołtysowej - sposób przygotowania: Zaczynamy:* Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak, aby miało jednolitą konsystencję (nie dodawać dodatków. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min) * Po wyrośnięciu dodać dodatki (ja dodałam
słonecznika i
bazylię) i ugnieść jeszcze raz *Odstawić do wyrośnięcia ( około 20 min) * Ugnieść ciasto i uformować z niego bochenek
chleba - jeśli ciasto jest bardzo klejące delikatnie podsypać
mąką. * Bochenek układamy blaszce z papierem do pieczenia (można papier podsypać
mąką). Pieczemy w temperaturze około 200 stopni czasem sprawdzając wykałaczką, czy chlebek w środku jest już suchy. *Pod koniec pieczenia smarujemy wierzch
chleba rozmieszanym
białkiem z
jajka i jeszcze podpiekamy do zarumienienia.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu