ßßß Cookit - przepis na Chleb sołtysowej

Chleb sołtysowej

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor onola
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 150g maki żytniej
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki soli
* 1.5 szklanki wody
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 1 torebka suszonych drożdży
* dodatki (ziarna słonecznika; suszona bazylia ; pestki dyni itp - jak kto woli)
Chleb sołtysowej - sposób przygotowania: Zaczynamy:
* Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak, aby miało jednolitą konsystencję (nie dodawać dodatków. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min) * Po wyrośnięciu dodać dodatki (ja dodałam słonecznika i bazylię) i ugnieść jeszcze raz *Odstawić do wyrośnięcia ( około 20 min) * Ugnieść ciasto i uformować z niego bochenek chleba - jeśli ciasto jest bardzo klejące delikatnie podsypać mąką. * Bochenek układamy blaszce z papierem do pieczenia (można papier podsypać mąką). Pieczemy w temperaturze około 200 stopni czasem sprawdzając wykałaczką, czy chlebek w środku jest już suchy. *Pod koniec pieczenia smarujemy wierzch chleba rozmieszanym białkiem z jajka i jeszcze podpiekamy do zarumienienia.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17830119/chleb soltysowej/p