ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno żytni z ziemniakmi

Chleb pszenno żytni z ziemniakmi

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zyguch11
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
500 g mąki pszennej
275 g mąki żytniej
ok 200 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej inaczej zaczynu 3-fazowego
150 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę - dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia)
ok. 250ml wody (w zależności od wilgotności mąki oraz ziemniaków)
1 . 5 łyżeczki doli (17 g)
1 łyżka dowolnych ziół (jeśli lubimy) Składniki te wrzucić do maszyny. I ustawiamy program.
Chleb pszenno żytni z ziemniakmi - sposób przygotowania: Chleb razowy na zakwasie pokrojony
Zaczyn:
- 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z maki żytniej i wody
- ok. 1 szklanki letniej dobrej wody
- 2 szklanki maki żytniej razowej lub pszennej razowej (bądż mieszanki obydwu)
Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 3-4 godz. Im dłużej stoi i bąbelkuje, tym jest potem kwaśniejszy, a nie wszyscy to lubią. Gołym okiem musi być widać, że wyhodowane przez nas naturalne drożdże bąbelkują na całej powierzchni, a najlepiej użyć zaczynu do wypieku, kiedy jego objętość się podwoiła. Zupełnie mu nie szkodzi kiedy sobie postoi przez całą noc.
Następnego dnia:
do zaczynu dodajemy w kolejności:
- 1,5 szklanki wody Ja mieszam ciepłą wodę pół na pół z maślanką. Wtedy chleb dłużej zachowuje świeżość, ale jest bardziej kwaskowaty w smaku.
- 1 łyżkę soli
- 1 łyżkę cukru ciemnego z melasą
- 1 łyżkę oliwy (opcjonalnie)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17915932/chleb pszenno zytni z ziemniakmi/p