Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zyguch11
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)500 g
mąki pszennej275 g
mąki żytniejok 200 g zakwaszonego ciasta z
mąki żytniej inaczej zaczynu 3-fazowego150 g gotowanych
ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę - dobre zastosowanie dla pozostających
ziemniaków z poprzedniego dnia)ok. 250ml
wody (w zależności od wilgotności
mąki oraz
ziemniaków)1 . 5 łyżeczki doli (17 g)1 łyżka dowolnych
ziół (jeśli lubimy) Składniki te wrzucić do maszyny. I ustawiamy program.
Chleb pszenno żytni z
ziemniakmi - sposób przygotowania:
Chleb razowy na zakwasie pokrojonyZaczyn:- 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z
maki żytniej i
wody- ok. 1 szklanki letniej dobrej
wody- 2 szklanki
maki żytniej razowej lub pszennej razowej (bądż mieszanki obydwu)Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 3-4 godz. Im dłużej stoi i bąbelkuje, tym jest
potem kwaśniejszy, a nie wszyscy to lubią. Gołym
okiem musi być widać, że wyhodowane przez nas naturalne
drożdże bąbelkują na całej powierzchni, a najlepiej użyć zaczynu do wypieku, kiedy jego objętość się podwoiła. Zupełnie mu nie szkodzi kiedy sobie postoi przez całą noc.Następnego dnia:do zaczynu dodajemy w kolejności:- 1,5 szklanki
wody Ja mieszam ciepłą
wodę pół na pół z
maślanką. Wtedy
chleb dłużej zachowuje świeżość, ale jest bardziej kwaskowaty w smaku.- 1 łyżkę
soli- 1 łyżkę
cukru ciemnego z melasą- 1 łyżkę
oliwy (opcjonalnie)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu