Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
fot. shutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bajgle nowojorskie - składniki:4.5 szklanki
mąki pszennej (typ 650; 750)2 saszetki (po 7 g)
suszonych drożdży1.5 szklanki ciepłej
wody1 czubata łyżka
soligruba
sólmaksezam (do posypania)Bajgle nowojorskie - sposób przygotowania: Łączymy 1,5 szklanki
mąki z
drożdżami. Wlewamy
wodę z 3 łyżkami
cukru i
solą, wyrabiamy mikserem - pół minuty na niskich obrotach, 3 minuty na wysokich. Dodajemy resztę
mąki, mieszamy, przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami - ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wkładamy je do natłuszczonej miski i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, lepimy kulki, spłaszczamy je, w każdej robimy dziurkę i rozciągamy ją, aby powstały nam dość cienkie pierścienie - bajgle rosną, jeśli dziurka będzie za mała, 'zarośnie' podczas pieczenia. Bajgle układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20-25 minut, aby wyrosły. Włączamy w piekarniku opcję grill, ustawiając temperaturę na 300°C. Zagotowujemy 3-4 litry
wody w dużym płaskim garnku, dodajemy odłożoną łyżkę
cukru. Zmniejszamy ogień, aby
woda lekko mrugała. Blachę z bajglami wkładamy pod rozgrzany grill, pieczemy po minucie z każdej strony. Wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 200°C. Bajgle wkładamy partiami do gotującej się
wody na 6-8 minut, odwracamy od czasu do czasu. Wyjmujemy, osuszamy, posypujemy
makiem,
sezamem lub
solą. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu