ßßß Cookit - przepis na Bajgle nowojorskie

Bajgle nowojorskie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
fot. shutterstock
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia USA
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Bajgle nowojorskie - składniki:
4.5 szklanki mąki pszennej (typ 650; 750)
2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
1.5 szklanki ciepłej wody
1 czubata łyżka soli
gruba sól
mak
sezam (do posypania)
Bajgle nowojorskie - sposób przygotowania: Łączymy 1,5 szklanki mąki z drożdżami. Wlewamy wodę z 3 łyżkami cukru i solą, wyrabiamy mikserem - pół minuty na niskich obrotach, 3 minuty na wysokich. Dodajemy resztę mąki, mieszamy, przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami - ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wkładamy je do natłuszczonej miski i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, lepimy kulki, spłaszczamy je, w każdej robimy dziurkę i rozciągamy ją, aby powstały nam dość cienkie pierścienie - bajgle rosną, jeśli dziurka będzie za mała, 'zarośnie' podczas pieczenia. Bajgle układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20-25 minut, aby wyrosły. Włączamy w piekarniku opcję grill, ustawiając temperaturę na 300°C. Zagotowujemy 3-4 litry wody w dużym płaskim garnku, dodajemy odłożoną łyżkę cukru. Zmniejszamy ogień, aby woda lekko mrugała. Blachę z bajglami wkładamy pod rozgrzany grill, pieczemy po minucie z każdej strony. Wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 200°C. Bajgle wkładamy partiami do gotującej się wody na 6-8 minut, odwracamy od czasu do czasu. Wyjmujemy, osuszamy, posypujemy makiem, sezamem lub solą. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600807/bajgle nowojorskie/p