Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 opakowanie (7g) suchych
drożdży albo 20-30g świeżych
drożdży375 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli3
kubki mąki pszennej 6501
żółtko do posmarowania1 łyżeczka
maku lub
sezamu (białego lub czarnego)Tandoori -
chleb z Azerbejdżanu - sposób przygotowania: Do maszyny do
chleba włożyć po kolei:
wodę,
sól,
mąkę, na wierzch pokruszyć
drożdże.Włączyć program na wyrabianie (zagniatanie ciasta). Ciasto wyjąć z maszyny, rozwałkować na prostokąt 35x20 cm, delikatnie przełożyć na blachę do pieczenia, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200C,
chleb naciąć w ukośną kratkę, posmarować
żółtkiem, posypać ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu