ßßß Cookit - przepis na Tandoori - chleb z Azerbejdżanu

Tandoori - chleb z Azerbejdżanu

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1 opakowanie (7g) suchych drożdży albo 20-30g świeżych drożdży
375 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 kubki mąki pszennej 650
1 żółtko do posmarowania
1 łyżeczka maku lub sezamu (białego lub czarnego)
Tandoori - chleb z Azerbejdżanu - sposób przygotowania: Do maszyny do chleba włożyć po kolei:
wodę, sól, mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże.
Włączyć program na wyrabianie (zagniatanie ciasta). Ciasto wyjąć z maszyny, rozwałkować na prostokąt 35x20 cm, delikatnie przełożyć na blachę do pieczenia, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200C, chleb naciąć w ukośną kratkę, posmarować żółtkiem, posypać ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17956304/tandoori chleb z azerbejdzanu/p