Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Adam Chrząstowski
Fot. Inka WrońskaPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Mięso :400 g
polędwiczki z jelenia (tylko środkowa część)250 g
surowej piersi z kurczaka2
żółtka50 ml
śmietanki kremówki1/3 szklanki suszonych plastrów
borowików1 łyżka siekanej
cebuli1/2 posiekanego ząbka
czosnkusólpieprzmusztarda sarepska
Kasza :100 g prażonej
kaszy gryczanejolejSos:2
żółtka1/2 kostki
masła50 ml
białego wina2 łyżki
białego octu winnego1 łyżeczka siekanej
szalotki1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu
jagód jałowca
sólstarta
gałka muszkatołowaDo podania:zblanszowane
młode warzywaPolędwiczka z jelenia w musie
grzybowym - sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy.
Masło na sos klarujemy.
Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów.
Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy.
Grzyby siekamy i obsmażamy z
cebulą i
czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze
kurczaka,
żółtka i
śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone
grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich
mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe
mieso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Gotujemy w kąpieli
wodnej w temperaturze 61 st. C przez 30 minut [w domowych warunkach, nie dysponując specjalistycznymi urządzeniami dostępnymi w restauracjach, można to zrobić tak: zagotować
wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni - kiedy
woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia - red.]. W tym czasie zagotowujemy
wino z
octem,
szalotką i jałowcem. Wlewamy do metalowej miseczki, odstawiamy na 5 minut, dodajemy
żółtka, ustawiamy na parze [to znaczy, miseczkę z
winem i
żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się
wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku - red] i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe
masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Rozgrzewamy
olej do temperatury 170 stopni, smażymy w nim
kaszę gryczaną, aż powstanie
kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyzką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy
musztardą i obtaczamy w
kaszy. Podajemy z
jałowcowym sosem i młodymi warzywami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu