ßßß Cookit - przepis na Omlet z karmelizowaną cebulką i łososiem

Omlet z karmelizowaną cebulką i łososiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Bartosz Fasiecki
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
8 jaj
4 łyżeczki masła
50 ml kwaśnej
gęstej śmietany
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki drobno utartego parmezanu
2 średnie cebule
5 plasterków wędzonego łososia
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżeczki brązowego cukru
Omlet z karmelizowaną cebulką i łososiem - sposób przygotowania: Ubijamy jajka z dwiema łyżeczkami masła, śmietaną i musztardą. Dodajemy sól i pieprz oraz parmezan i mieszamy. Kroimy cebule w talarki. Plasterki łososia kroimy w wąskie paseczki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy plasterki cebuli i podsmażamy. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wrzucamy paseczki łososia i zestawiamy patelnię z ognia. Nastawiamy piekarnik na 160 st. C. Robimy omlet: rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki masła na dużej, teflonowej patelni. Wlewamy masę jajeczną przygotowaną na początku. Smażymy ok. 4 minut, unosząc ścięte brzegi omletu szpatułką, żeby płynna, surowa masa wpływała pod spód. Gdy spód jest zupełnie ścięty, a wierzch lekko ścięty, ale jeszcze wilgotny, zestawiamy patelnię z omletem z ognia. Nakładamy równomiernie na powierzchnię omletu karmelizowaną cebulę z łososiem i przyciskamy lekko szpatułką, by składniki nadzienia potrawy się połączyły. Zapiekamy gotowy omlet w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch nabierze delikatnie złotawej barwy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601455/omlet z karmelizowana cebulka i lososiem/p