Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Bartosz FasieckiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 jaj4 łyżeczki
masła50 ml kwaśnejgęstej
śmietany1/2 łyżeczki
musztardysól i
pieprz do smaku2 łyżki drobno utartego
parmezanu2 średnie
cebule5 plasterków
wędzonego łososiaolej z pestek
winogron do smażenia2 łyżeczki
brązowego cukruOmlet z karmelizowaną
cebulką i
łososiem - sposób przygotowania: Ubijamy
jajka z dwiema łyżeczkami
masła,
śmietaną i
musztardą. Dodajemy
sól i
pieprz oraz
parmezan i mieszamy. Kroimy
cebule w talarki. Plasterki
łososia kroimy w wąskie paseczki. Rozgrzewamy
olej na patelni, wrzucamy plasterki
cebuli i podsmażamy. Dodajemy
brązowy cukier i smażymy, cały czas mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Wrzucamy paseczki
łososia i zestawiamy patelnię z ognia. Nastawiamy piekarnik na 160 st. C. Robimy omlet: rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki
masła na dużej, teflonowej patelni. Wlewamy masę jajeczną przygotowaną na początku. Smażymy ok. 4 minut, unosząc ścięte brzegi omletu szpatułką, żeby płynna, surowa masa wpływała pod spód. Gdy spód jest zupełnie ścięty, a wierzch lekko ścięty, ale jeszcze wilgotny, zestawiamy patelnię z omletem z ognia. Nakładamy równomiernie na powierzchnię omletu karmelizowaną
cebulę z
łososiem i przyciskamy lekko szpatułką, by składniki nadzienia potrawy się połączyły. Zapiekamy gotowy omlet w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch nabierze delikatnie złotawej barwy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu