Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 dag
polędwicy z sarny
masło z
oliwą do smażenia20 dag
piersi kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku10 dag
borowików lub
kurek10 dag czarnych
porzeczek100 ml
sosu pieczeniowego (może być z
torebki)100 ml czerwonego
słodkiego wina (madery)1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowa
sólpieprzjałowiec1
jajkoPolędwica z sarny w musie
grzybowym - sposób przygotowania:
Polędwicę oczyść z błon, natrzyj
solą i
pieprzem, obsmaż na
maśle z
oliwą. Posiekaj pół
cebuli i
czosnek, zeszklij na tłuszczu ze smażenia. Dodaj oczyszczone
grzyby (
borowiki pokrojone w kostkę,
kurki w całości), smaż, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przypraw do smaku. Zrób mus: zmiel
mięso kurczaka, dokładnie wymieszaj z
jajkiem i ostudzonymi
grzybami, przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Rozłóż na blacie płaty otrzewnej, ułóż na nich najpierw warstwę musu, a na niej
polędwicę z sarny. Zawiń tak, aby
mięso było dokładnie otulone musem. Jeśli nie kupiłaś otrzewnej, zawiń roladę w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz około 20 minut. Na niedużej ilości
masła zeszklij resztę posiekanej
cebuli razem z kilkoma rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz
porzeczkami (ładną gałązkę
porzeczek odłóż do dekoracji). Wlej
wino, odparuj do 2/3 objętości, dodaj
sos pieczeniowy, wymieszaj, gotuj chwilę i przetrzyj przez sitko. Rozwiń
mięso, jeśli piekłaś je w folii (otrzewna się wytopi), podawaj z sosem, ozdób gałązką
porzeczek. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu