ßßß Cookit - przepis na Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Shutterstock
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (13 głosów)
Polędwica Wellington - składniki:
1 i 1/2 kg środkowej części polędwicy wołowej
30 dag miękkiego pasztetu z drobiowych wątróbek
40 dag pieczarek (w sezonie użyć kapeluszy borowików)
50 dag ciasta francuskiego
jajko
spora cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
czarny pieprz
sól
oliwa
sklarowane masło do smażenia
Polędwica Wellington - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, obwiązać białym bawełnianym sznurkiem, aby zachowało regularny kształt w czasie smażenia. Ładnie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie, po czym przełożyć na folię aluminiową. Gdy polędwica wystygnie, ciasno owinąć ją folią i na 20 min włożyć do lodówki. Na suchą patelnię wsypać posiekane pieczarki i smażyć, mieszając, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać posiekaną cebulę, 1-2 łyżki masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i pozbawione sznurka mięso, a następnie rozsmarować na nim pozostałe nadzienie. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Zawinąć mięso w płat ciasta, odkroić nadmiar ciasta. Na wierzchu "rolady" zrobić w cieście 3-4 nieduże otwory (kominki). Ułożyć cały pakunek - spojeniami ciasta do dołu - na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować kratką z wąskich pasków wcześniej odkrojonego i ponownie rozwałkowanego ciasta i też posmarować ją jajkiem. Piec polędwicę 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, a następnie 30 min w 180°C. Upieczoną pozostawić 10 min w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem pokroić w grube plastry.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/161629359/poledwica+wellington/p