Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)
Polędwica Wellington - składniki:1 i 1/2 kg środkowej części
polędwicy wołowej30 dag miękkiego pasztetu z
drobiowych wątróbek40 dag
pieczarek (w sezonie użyć kapeluszy
borowików)50 dag
ciasta francuskiegojajkospora
cebula2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiczarny pieprzsóloliwasklarowane
masło do smażenia
Polędwica Wellington - sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, obwiązać
białym bawełnianym sznurkiem, aby zachowało regularny kształt w czasie smażenia. Ładnie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej
oliwie, po czym przełożyć na folię aluminiową. Gdy
polędwica wystygnie, ciasno owinąć ją folią i na 20 min włożyć do lodówki. Na suchą patelnię wsypać posiekane
pieczarki i smażyć, mieszając, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać posiekaną
cebulę, 1-2 łyżki
masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać
natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić
solą i
pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego
ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i pozbawione sznurka
mięso, a następnie rozsmarować na nim pozostałe nadzienie. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym
jajkiem. Zawinąć
mięso w płat ciasta, odkroić nadmiar ciasta. Na wierzchu "rolady" zrobić w cieście 3-4 nieduże otwory (kominki). Ułożyć cały pakunek - spojeniami ciasta do dołu - na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, udekorować kratką z wąskich pasków wcześniej odkrojonego i ponownie rozwałkowanego ciasta i też posmarować ją
jajkiem. Piec
polędwicę 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, a następnie 30 min w 180°C. Upieczoną pozostawić 10 min w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem pokroić w grube plastry.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu