Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
polędwica wołowa środkowa część 1 kilogramów
ciasto francuskie mrożone 500 gramów
pieczarki 500 gramów
cebula 2 sztukpasztet z
wątróbek drobiowych 250 gramów
natka pietruszki 4 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
polędwicę obwiązać bawełniana nicią, aby
mięso zachowało kształt w czasie smażenia. Zrumienić na rozgrzanym
oleju, po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni i lekko oprószyć
solą oraz
pieprzem. Z ostudzonego
mięsa zdjąć nici. Rozmrożone ciasto przyciąć do kształtu
mięsa.Oczyszczone
grzyby pokroić w plasterki. Oczyszczoną, posiekaną
cebulę zeszklić na
maśle. Dodać
grzyby, oprószyć
sola oraz
pieprzem i smażyć 10 minut, aż płyn odparuje. Masę
grzybową wymieszać z posiekana
natką i ostudzić. Na płacie rozmrożonego ciasta rozłożyć równomiernie warstwę masy grzybowej.
Mięso ułożyć na cieście z
grzybami, posmarować pasztetem i zawinąć. Ciasto zlepić i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Resztę ciasta pokroić w paski i przykleić na wierzchu, posmarować
jajkiem. W cieście zrobić 3 kominki. Piec 10 minut w 200 stopniach, a
potem 30 minut w 180 stopniach.Uwagi:
Pieczarki można zastąpić świeżymi
borowikami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: