Wykonanie
Dzisiejszą propozycją są pyszne
jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski. Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego
ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/268555421.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/1174374127.jpg)
Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min)Ilość porcji: 16Składniki:
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/1678272528.jpg)
15
jajek przepiórczych ( opakowanie)Opakowanie
ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g)350g
pieczarekcebulanatka pietruszkiłyżka
masłasólJajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną
wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy
cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy
cebulę. Kiedy
cebula się zarumieni dodajemy
pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej
wody. Ugotowane
jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe
ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz
pieczarkowy. Na jego środku układamy
jajko i posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Zamykamy
ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego!
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/1438882400.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/1542559302.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/-533637686.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/-774856617.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/-255520985.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/-336663783.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_04_slash_jajka-przepiorcze-w-ciescie-francuskim/l/306916379.jpg)