ßßß Cookit - przepis na Kulebiak grzybowy

Kulebiak grzybowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kulebiak grzybowy - składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
4-5 szalotek
1/2 kg mrożonych prawdziwków lub podgrzybków (mogą być pieczarki)
20-30 dag mielonej cielęciny
sól
pieprz
1 mały pęczek natki
2 jajka
Kulebiak grzybowy - sposób przygotowania: Garnek moczymy, spód i boki wykładamy 2/3 rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Na maśle szklimy posiekane szalotki, dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki grzyby, smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką i - kiedy mięso lekko przestygnie - z żółtkami. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełniamy wyłożony ciastem garnek, przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, sklejamy brzegi. Przykrywamy, pieczemy 40 min w temp. 180-200 st. C. Garnek odkrywamy i dopiekamy 20 min - wierzch ciasta można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Kulebiak wyjmujemy i kroimy w plastry.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602160/kulebiak grzybowy/p