Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kulebiak
grzybowy - składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2 łyżki
masła4-5
szalotek1/2 kg mrożonych
prawdziwków lub podgrzybków (mogą być
pieczarki)20-30 dag mielonej
cielęcinysólpieprz1 mały pęczek
natki2
jajkaKulebiak
grzybowy - sposób przygotowania: Garnek moczymy, spód i boki wykładamy 2/3 rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Na
maśle szklimy posiekane
szalotki, dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki
grzyby, smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy
mięso i smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy z posiekaną
natką i - kiedy
mięso lekko przestygnie - z
żółtkami. Do masy dodajemy ubite
białka i mieszamy, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełniamy wyłożony
ciastem garnek, przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, sklejamy brzegi. Przykrywamy, pieczemy 40 min w temp. 180-200 st. C. Garnek odkrywamy i dopiekamy 20 min - wierzch ciasta można posmarować
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka. Kulebiak wyjmujemy i kroimy w plastry.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu