Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor addioanna
Czas przygotowania: do 30 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)180 g
ryby (użyłam filetu z łupacza; idealna będzie każda
ryba z rodziny dorszowatych)30 g posiekanej
szalotki1 łyżeczka
masła1 łyżeczka suszonego
lubczyku1 małe
jajko60 g gęstej
śmietanysólpieprz 45 g pokrojonego w drobną kostkę
jabłka25 g
rodzynek250 g
ciasta francuskiegoRożki francuskie z
rybą - sposób przygotowania: 1. Na łyżeczce
masła podduszamy
szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy
lubczyk. Mieszamy dokładnie.2. Pokrojony na mniejsze cząstki filet mielimy. Łączymy z
cebulą,
śmietaną i roztrzepanym wcześniej
jajkiem. Doprawiamy.3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni.4.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o
boku 14 cm. Rożki, które uzyskamy będą wówczas duże, właściwie jednoporcjowe, dlatego można podzielić ciasto na kwadraty o 7 cm bokach. Uzyskamy wówczas 10 mniejszych trójkątów.5. Pokrojone
jabłko i
rodzynki łączymy z całością, mieszamy dokładnie.6. Nakładamy farsz, składamy do trójkąta i sklejamy dokładnie boki.7. Każdy trójkąt smarujemy dokładnie
białkiem i posypujemy
czarnuszką.8. Pieczemy około 15 minut.
kapusty i
grzybów). Aby ładnie się prezentowały, przed upieczeniem można posmarować je rozmąconym
jajkiem (lub samym
białkiem) i posypać
makiem,
czarnuszką lub
sezamem. Rożki francuskie z
rybą 180 g
ryby (użyłam filetu z łupacza, idealna będzie każda
ryba z rodziny dorszowatych) 30 g posiekanej
szalotkipietruszki. Zamiast
czarnuszki możesz posypać rożki
makiem lub
sezamem. Rożki francuskie z
rybą 180 g
ryby (użyłam filetu z łupacza, idealna będzie każda
ryba z rodziny dorszowatych) 30 g posiekanej
szalotki 1 łyżeczka
masła 1 łyżeczka suszonego
lubczyku 1 małe
jajko 60 g gęstej
śmietany sól pieprzPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu