Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 dużych plastrów
bekonu12
jajek4 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
soli4 łyżki
masła8 cienkich kromek
żytniego chleba na zakwasie4 łyżki reliszu
pomidorowego (sosu ugotowanego z
pomidorów ;
cebuli ; przypraw np.
curry i
octu ; można zastąpić
keczupem)Bacon & Eggs -
jajka na
bekonie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej
bekon, pieczemy 4 minuty. Wylewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy plasterki, pieczemy kolejne 4 minuty. Zmniejszamy temperaturę do 160°C, pieczemy dalej, co jakiś czas odlewając tłuszcz i odwracając plasterki, aż
bekon będzie rumiany i chrupiący. Oczywiście,
bekon można też wysmażyć na chrupko na zwykłej bądź grillowej patelni. Mieszamy
jajka ze
śmietaną i
solą - niezbyt energicznie, nie powinna powstać jednolita masa. Dodajemy połowę
masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną teflonową patelnię, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy. Kromki
chleba opiekamy, smarujemy resztą
masła, układamy na nich porcje jajecznicy, obok kładziemy
bekonowe chrupki i porcje
sosu pomidorowego.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu