Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)45 dag węgierek lub innych
śliwek6 sucharów5 dag
masła40 dag
białego sera trzykrotnie mielonego25 dag
cukru3
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej140 ml
śmietany 18-proc.sok i skórka otarta z 1
pomarańczySernik ze
śliwkami - sposób przygotowania: Suchary pokruszyć i wymieszać z
masłem. Masą wyłożyć ściśle formę do pieczenia średnicy 20 cm i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Ser rozdrobnić, dodać 14 dag
cukru, esencję
waniliową,
jajka,
śmietanę,
skórkę pomarańczową i zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód z sucharów i piec 50 min. Pozostawić do wystygnięcia, następnie dobrze schłodzić. (najlepiej wstawić sernik na noc do lodówki).
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pozostały
cukier podgrzać z
sokiem pomarańczowym. Gdy się rozpuści, zagotować, dodać
śliwki, przykryć i dusić na wolnym ogniu 8-10 min. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz. Następnie wyjąć
śliwki,
syrop doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 min. Zalać
śliwki syropem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tuż przed podaniem ułożyć
owoce na wierzchu ciasta.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu