ßßß Cookit - przepis na Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
45 dag węgierek lub innych śliwek
6 sucharów
5 dag masła
40 dag białego sera trzykrotnie mielonego
25 dag cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
140 ml śmietany 18-proc.
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
Sernik ze śliwkami - sposób przygotowania: Suchary pokruszyć i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć ściśle formę do pieczenia średnicy 20 cm i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Ser rozdrobnić, dodać 14 dag cukru, esencję waniliową, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód z sucharów i piec 50 min. Pozostawić do wystygnięcia, następnie dobrze schłodzić. (najlepiej wstawić sernik na noc do lodówki). Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pozostały cukier podgrzać z sokiem pomarańczowym. Gdy się rozpuści, zagotować, dodać śliwki, przykryć i dusić na wolnym ogniu 8-10 min. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz. Następnie wyjąć śliwki, syrop doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 min. Zalać śliwki syropem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tuż przed podaniem ułożyć owoce na wierzchu ciasta.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408040/sernik ze sliwkami/p